Lävistys

Lävistys tarkoittaa kehoon tehtyä reikää, johon kiinnitetään sen läpäisevä koru. Itse toimenpidettä kutsutaan lävistämiseksi. Lävistys on eräs kehonmuokkauksen muoto. Ihmiset ovat perinteisesti harjoittaneet lävistämistä uskonnollisten tai muiden kulttuurillisten syiden vuoksi, mutta nykyään monet hankkivat lävistyksiä esteettisistä, henkisistä, symbolisista tai seksuaalisista syistä


Lävistykset nykyään

Peruslävistyksissä ikäraja on paikasta riippuen 15-16 vuotta, kun taas esimerkiksi nänni- sekä genitaalilävistyksissä ikäraja on 18 vuotta. Alaikäinen tarvitsee lävistyksen tekoon huoltajan luvan. Jotkut lävistysstudiot eivät tee lävistyksiä lainkaan alle 18-vuotiaille.

Nykyisin lävistykset ovat verrattain yleisiä ja niitä otetaan yhä nuorempina. Jotkut ovat siirtyneet astetta pidemmälle eli implantteihin ja jopa amputointeihin.

 Lävistys ja terveys

Lävistyksen tekijältä ei vaadita terveydenhuoltoalan koulutusta. Lävistäjän ammattietiikkaan kuuluu vastuuntunto ja välineiden puhtaudesta huolehtiminen. EU-direktiivit määräävät, että nikkelipitoisia ja teräksisiä koruja ei saa käyttää allergiariskin takia, joten nykyiset käytetyt korut ovat usein titaania. Lävistystä tehtäessä yleensä kysytään nikkeliallergiasta, mutta muun terveydentilan selvittäminen jää useimmin tekemättä. Lävistettävilllä voi olla vakavia sairauksia, jotka tarttuvat veren tai syljen välityksellä, kuten HIV-infektio, hepatiitti tai tuberkuloosi. Tartuntavaaran takia puhtaudesta ja aseptisesta työskentelystä pitää huolehtia. Tietyt sairaudet ja lääkitys pitäisi selvittää ennen lävistystä. Sydänvika, sokeritauti tai muu antibioottisuojaa vaativa sairaus voi vaatia suojalääkityksen lävistystä tehtäessä ja haavan paranemisen aikana. Lävistäjältä vaaditaan ensiaputaitoa yllättävien reaktioiden takia.

Yleensä lävistettävä saa kirjalliset hoito-ohjeet, mutta vastuu jää asiakkaalle. Kaikkien lävistystyyppien pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta. Lävistysten tulehtumiseen vaikuttavat paitsi aseptinen työskentely lävistystä tehtäessä myös alueen verisuonitus, kudoksen paksuus ja paranemiskyky sekä lävistysympäristön puhtaus. Kielilävistyksessä kieli turpoaa vaikeuttaen puhetta ja ruokailua. Hoitamaton tulehdus voi johtaa sairaalahoitoa vaativaksi koko kehon tulehdukseksi. Lävistys voi aiheuttaa hermovaurioita, jolloin kielen liikuttamisessa ja makuaistissa ilmenee häiriöitä. Joskus arpikudos täytyy poistaa kirurgisesti. Seurauksena olla myös olla vakaviakin verenvuoto-ongelmia.

Huuli- ja kielikorut aiheuttavat ienvetäytymiä. Hampaita saattaa vihloa ja kiinnityskudoksen heikkeneminen voi aiheuttaa jopa hampaiden irtoamisen, joka kuitenkin on todella harvinaista. Pehmytkudosten liikakasvu aiheuttaa ikenien ja limakalvon turvotusta, joka haittaa hampaiden harjausta. Seurauksena voi olla ientulehdusta, hammaskiveä ja hampaiden reikiintymistä. Korun pää saattaa irrota syödessä aiheuttaen hampaan lohkeamisen. Nukkuessa koru voi jäädä hampaiden väliin vaurioittaen hammasta. Hampaat siirtyvät helposti, jos koru menee niiden väliin. Tutkimuksen mukaan kahdeksan vuoden kielikorun käyttö aiheutti joka toisella tutkitulla ikenen vetäytymän. Monella oli takahampaissa lohkeamia neljän vuoden kuluttua lävistyksen tekemisestä.

Kaikki tämä on kuitenkin osin liioittelua ja pelottelua; kieli- ja huulilävistysten aiheuttamat "vaarat" ja haitat ovat todella harvinaisia Suomessa. Asiantuntevat lävistäjät osaavat työnsä ja kertovat lävistysten todelliset haitat ja vaarat, joita ei kuitenkaan ole paljo

 

 Lävistystyyppejä

napakoru.jpg image by jillianmiela1204126299-22.jpg

                                        napalävistys

373590.jpgHuuliLävistys

medusa_tongue.jpg Kielilävistys